Забележителностите на Виена

Сред основните туристически атракции във Виена са дворците Хофбург и Шонбрун, както и виенското колело в Пратера.

Във Виена има над 100 художествени музеи, които привличат повече от 8 милиона посетители годишно. Едни от най-известните са Албертина, Белведере, Леополд (намиращ се в квартала на музеите), техническия музей и други, като всеки един от тях има по над четвърт милион посетители годишно.

В града има много популярни места, свързани с композитори живели някога във Виена, включително различни резиденции и гроба на Бетовен в гробището Zentralfriedhof (най-голямото гробище във Виена, като в него са погребани много известни личности). Моцарт има мемориален гроб в градината на Хабсбургите и в гробището Свети Маркс (гробът, обаче е изгубен).

Големи тълпи от хора привличат и много църкви във Виена, като най-известни са катедралата Свети Стефан, Карлскирхе, Петерскирхе, Вотивкирхе и други. 

Съвременните атракции, които предлага града са увеселителния парк "Пратера", Кулата "Дунав" (Donauturm), къщата на Хундертвасер и седалището на ООН.

По-долу в публикацията ще разгледаме по-подробно част от горепосочените музеи:
  • Хофбург - макар в миналото двореца да е бил дом на едни от най-видните имперски личности, то сега сградата се ползва като официална резиденция на държавния глава на страната. През далечната 1938 г. Адолф Хитлер оповестява аншлуса на Австрия именно в двореца Хофбург. Според достоверни източници от 1279 г. двореца е използван като официална резиденция на династията на Хабсбургите. В период от няколко века Хофбург претърпява редица реконструкции и разширения, като в настоящия си вид е от 1913 г.
  • Албертина – в музея се намира една най-големите и стари зали в света, посветени на графичното изкуство. В нея има милион графики, около 65 000 рисунки, различни фотографии и архитектурни рисунъци. Освен всички тези колекции в музея има и няколко колекции на известни художници – Клод Моне, Пабло Пикасо, Пиер-Огюст Реноар и други.
  • Белведере – състои от две сгради – Долно и Горно Белведере, в първата посетителите могатда видят различни скулптури от Средновековието, а във втората различни картини. В галерията можете да видите творби на австрийския художник Густав Климт, както и на неговите съвременници – Егон Шиле и Оскар Кокошка.


публикувана на 03.09.2015 10:39