Индия и индийската култура

Желаете да изследвате индийската култура, обичаи и ценности? В такъв случай, тази публикация наистина ще Ви заинтригува. Не забравяйте, че това е само публикация, която далеч не отговаря на стереотипа на всички индийци.

Кога да посетите Индия?
За Индия са характерни 3 основни сезона: студен, горещ и влажен. Ако искате да се насладите на хубаво време и прекрасна екскурзия, то месеците март, април, май и юни са подходящи за това. През този период температурите достигат до 32-33 градуса. Студения период в Индия обхваща месеците от декември до февруари. През този период температурите са около 12 градуса. През месеците от юни до септември времето е дъждовно. През месец октомври дъждовете спират напълно.

Език
В различните части на Индия хората говорят различни езици, като не всички от тях са признати от Централното правителство на Индия. Някои места дори са приели повече от 1 официален език. В Бихар например са приети официално цели 3 езика – хинди, урду и бенгалски.

Общество и култура
В основата на индийската култура са заложени йерархичните взаимоотношения. В Индия да си учител не е просто професия, а звание. Хората гледат на учителите като източник на всички необходими знания. Бащата се смята не само за глава на семейството, но и стои в основата при взимането на решения. Хората смятат, че спазването на определени йерархични отношения е едно от водещите средства за поддържане на обществения ред.

Хранителни навици
Маниери са малко формални, но тази формалност е смекчена от религиозните вярвания на различните групи. Голяма част от индийската храна се яде с пръсти. Ако се използват прибори, те обикновено включват по една супена лъжица и вилица. Без значение дали използвате прибори или не, винаги се хранете с дясната си ръка. Сервирането на храната на гостите често става по определен ред: винаги първо се сервира на почетния гост, след това на мъжете и децата. Прието е жените да сядат на масата, едва когато техните мъже вече са се нахранили. Оставянето на малко количество храна в чинията Ви показва, че сте доволни. Изядете ли цялата си храна, това означава, че все още сте гладни. Ако бъдете поканени на кафе или чай, никога не приемайте поканата от първия път, тъй като ще бъдете поканени отново и отново докато не приемете - това е част от протокола.


публикувана на 10.03.2016 15:11