Какво можем да носим в ръчен багаж в самолет?

Скоро Ви предстои пътуване със самолет, но все още не сте наясно с това какво и в какви количества може да вземете със себе си в ръчния багаж?

Като за начало е добре да измерите размера на куфара си и да проверите дали отговаря на упоменатите на страницата на съответната авиокомпания, с която възнамерявате да летите. Макар всяка авиокомпания да има различни изисквания, то максимално допустимото тегло на личния Ви багаж не бива да надхвърля повече от 10 кг. Хубаво е да знаете също, че при някои по-нискотарифни компании това тегло може да се сведе до 7 кг.

Мъжете имат право само на един ръчен багаж, който съответно може да е както куфар, така и раница, сак, торба или други, които съответно трябва да отговарят на изискванията на авиокомпанията. Жените от своя страна освен ръчен багаж могат да носят със себе си и дамска чанта.

Максимално допустимия обем на козметиката, която може да пренесете в ръчния си багаж е 100 мл. (в това число влизат: шампоан, душ-гел, лосион, паста за зъби, парфюм и пр.). Не бива да забравяте, че всичко спадащо под общ знаменател козметика трябва стриктно да опаковате в найлонова торбичка специално създадена за това. Нейната вместимост е около 1 литър. Изключения от правилото за 100 мл. са възможни, ако пътувате с бебе и пренасяте неговата храна, или пък лекарства, които са Ви необходими по време на полета.

Освен ръчния си багаж може да носите със себе си и лаптоп и електрозахранващ кабел, цифров фотоапарат или друга подобна техника, книга или чадър (който не трябва да е с остър връх).

Не се допуска пренасянето на никакви метални предмети в ръчния багаж като например: нож, пинсети, ножички, пили и пр.

Съветваме Ви когато приготвяте ръчния си багаж да имате предвид тези неща, тъй като те се смятат за базови и изключения от тях са малко вероятни.


публикувана на 18.12.2015 16:43