Магията на древен Истанбул

В случай, че тази година за първи път сте решили да посетите Истанбул, то има забележителности, които несъмнено си струва да видите.

Стратегически разположен на полуостров Босфора между Балканите и Мала Азия, Черно море и Средиземно море, Истанбул е бил последователно столица на Източната Римска империя и на Османската империя.

Както споменахме вече има забележителности, които си струва да посетите. Базиликата Света София е именно една от тях. Смята се, че тя е построена по нареждане на император Юстиниан и е уникален пример за византийската архитектура. Първоначално Света София функционира като православна базилика, след това е превърната в Джамия, а в момента е музей. Преди построяването на Севилската катедрала базиликата се е смятала за най-голямата в света.

Синята Джамия или известна още под името Джамията на Султан Ахмед е също забележителност, която си заслужава да видите. Подобно на повечето джамии и тази разполага с гробница на създателя си.

Дворцът Топкапъ - този дворец първоначално е построен с идеята да функционира като резиденция на османските султани, днес обаче той е музей и е сред най-атрактивните Инстанбулски забележителности. Дворецът е с капацитет от около 4000 души, функционира около 400 години като султанска резиденция. Днес повечето от залите са на разположение на туристите и в тях те могат да видят колекции от оръжия, порцелан, традиционни роби и ръкописи.

Пазарът Капалъ Чарши – той е сред най-известните закрити пазари в света. На територията на пазара са разположени повече от 1 200 магазинчета предлагащи разнообразие от златни бижута, килими, грънчарски изделия и подправки.

Кула Галата – с височина от почти 67 м. кулата разкрива пред своите посетители една невероятна гледка към старата част на Истанбул и Босфора. Кулата разполага с кафе и ресторант, в които посетителите имат възможността да се насладят както на красивия пейзаж, така и на традиционно турско кафе и храна.

Това, разбира се са само малка част от забележителностите в Истанбул. Ако имате желание да посетите Истанбул, то не се колебайте, а го направете.


публикувана на 12.08.2015 14:41