Маслиновият рай - Айвалък

Не сте планирали лятната си почивка, а защо тогава не помислите за такава извън страната? Сред най-популярните курорти извън страната са гръцките и турските, а един от най–посещаваните турски курорти е Айвалък.

Айвалък е малък морски курорт, разположен в западната част на Турция, в Егейския залив. Местното население е около 30 хил. души. В миналото градчето е било населявано предимно от гърци и турци.

Градът е на разстояние на около 450 км. от България. Турският курорт съчетава в себе си по уникален начин живописна и природна красота, както и древна история. Ако искате освен да си починете и да се запознаете отблизо, с древната турска култура, то трябва да посетите именно някое малко градче като Айвалък. В него можете да видите и едни от най-запазените сгради от османската епоха. Островът впечатлява и с многобройните маслинови дръвчета, от които се произвежда и най-висококачественият турски зехтин.

Пясъчните плажове са не само приятно място за отдих и отмора, но и привличат все повече посетители със своята чистота и спокойствие. Освен прекрасните плажове, останалите неща, които остават в съзнанието на туристите са прясната риба и местният зехтин. Обикновено средните температури през лятото в курорта са около 25-30 градуса.

Някои ценители на рибни деликатеси посещават курорта през уикенда, идвайки чак от Измир и Истанбул, за да се насладят на местната кухня. Освен прекрасната кухня курорта предлага на своите посетители и многобройни 5, 4 и 3 звездни хотелски комплекси, както и стаи и апартаменти под наем според платежоспособността на туристите.

Посещавайки Айвалък, ако разполагате само с паспорт и не голяма сума пари можете да посетите и намиращия се в близост гръцки остров Лесбос. Той е разположен точно срещу Айвалък и с ферибот може да се стигне до него за 1,30 ч.

Близостта на градчето Айвалък, както и живописната му красота е достатъчно основание това лято да го посетите.


публикувана на 08.07.2015 15:24