Невероятният Париж

Париж освен космополитна столица на Франция е и сред най-големите агломерати в Европа. С население от над 2,1 милиона души, живеещи в централната градска част и още над 11 милиона, които живеят извън нея. Разполагайки се в северната част на Франция, Париж е един от най-красивите и романтични градове в цял свят. Той е пълен с паметници на културата, модата, изкуството и дизайна. Париж е център и на част от най-популярните и луксозни марки в света, като например Chanel, Dior, Yves Saint-Laurent, Lancôme, L'Oréal, Clarins и т.н. Голяма част от града, като в това число и река Сена са под закрилата на ЮНЕСКО. В Париж са разположени едни от най-посещаваните световни туристически обекти, като Айфеловата кула, Триумфалната арка, катедралата Нотър-Дам, Лувъра, Мулен Руж и други. С тяхна помощ Париж се нарежда в топ 10 на най-предпочитаните туристически дестинации в света с над 45 милиона туристи годишно.

Топ 3 на забележителностите, които можете да посетите в Париж са:
  • Айфеловата кула – тя е мястото, което се посещава от над 5 милиона туристи всяка година. Нейната популярност се дължи както на оригиналния й дизайн, така и на запомнящият й се силует. Айфеловата кула е построена само за 2 години, като е открита през далечната 1889 година. Всички етажи на кулата са достъпни, като всеки посетител може да се качи до върха или пеша или с асансьор.
  • Лувъра – простира се на впечатляващите 60 000 квадратни метра. В Лувъра се помещават над 30 000 творби на изкуството, като например картини, гръцки и римски артефакти, скулптури и други. Експонатите са разделени в 3 отделни крила, познати като Съли, Денон и Ришельо.
  • Нотър дам – известна е още като Парижката Света Богородица. Нотър дам е готическа, католическа катедрала, която е завършена през далечната 1345 година. Катедралата може да побере до 9 000 души. Поради отличната й акустика и красивите витражи в нея често се провеждат различни концерти на световно известни изпълнители.


публикувана на 12.09.2015 00:19