Новогодишен празник в Александруполис

Новогодишната нощ наближава, а Вие все още нямате планове? В такъв случай, не бива да губите повече време, а да направите плановете си час по-скоро. А защо не помислите за една няколко дневна Новогодишна почивка в Александруполис - Гърция?

Александруполис е малко крайбрежно градче в Гърция. До него можете да стигнете както със самолет, така и с автобус, кола или влак. Градът е сравнително нов, но изключително модерен, приветлив и спокоен. Смята се, че на мястото, където е разположен града, преди години е имало кафене, както и полицейски пост дебнещ за контрабандисти.

В началото на 1850 г. на територията се заселват местни рибари и основават малко селце на име Дедеагач. Наименованието, което дават на селото произхожда от турски и в буквален смисъл означава „дърво на отшелник“. Според стара легенда наименованието произхожда от многовековен дъб, под сянката на който е живял и в последствие погребан мъдър дервиш на име Деде.

През 1870 г. със започването на строежа на железопътната линия свързваща Дедеагач с Одрин, Солун и по-късно Цариград селцето се превръща в град. Построяването на ЖП линията дава силен тласък на развитието на градчето.

Малко по-късно по проект на руски инженери се създава и известния Фар на Дедеагач, смятащ се не само за символ на града, но и за една от забележителностите му. Около него са разположени множество кафенете, където можете да опитате както традиционно гръцко кафе, така и други напитки и десерти.

Сред останалите забележителности, които безспорно трябва да посетите са: Кулите на Аванта, Византийската пещера Агиос Теодорос, плажовете, Църквата-музей, Селището на макрите (където има и женски манастир), Природния музей, както и Храмът на Свети Николай (за чиято икона се смята, че прави чудеса).

Само на няколко километра от града се разполага и родното място на Капитан Петко Войвода. Макар от къщата му вече да няма дори помен, в памет на героя в двора й има негов бюст.

Местната кухня от своя страна предлага разнообразие от морски дарове, които несъмнено трябва да опитате.

В случай, че решите да прекарате тази Нова година в Александруполис, то със сигурност няма да останете разочаровани и можете да прегледате нашата оферта.


публикувана на 04.12.2015 15:51