Новогодишна приказка в Солун

Новогодишните празници наближават и ако още не сте направили своите планове, то сега е момента да помислите за екскурзия до Солун.

Солун е град притежаващ не само богата история, но и култура. Както всеки древен град, така и Солун крие редица забележителности. В миналото Солун е бил столица на една от четирите римски провинции, и също така е бил и един от най-значимите търговки центрове в цяла Византия.

При положение, че решите да прекарате новогодишните празници в Солун, то несъмнено има забележителности които си струва да бъдат посетени.

Бялата кула в Солун е не само символ на града, но и една най-популярните забележителности. Кулата има цилиндрична форма и е с височина над 30 метра. В миналото тя е функционирала като османски затвор, затова и до 19-ти век носи прозвището - Кървавата кула. В нея намират смъртта си както родни бунтовници, така и революционери. Смята се, че кулата е построена по нареждане на Сюлейман Велики.

Площадът Аристотел се смята за най-известния в Солун. Неговия строеж започва веднага след пожара през 1917 г., сринал почти до основи града. Погледнат от високо площада изключително много наподобява формата на бутилка. На това място може да се насладите както на ароматно кафе, така и на шопинг сред множеството магазини.

Археологически музей – в него може да се насладите на разнообразие от древни експонати - съдове, накити, скулптури, както и интересни находки от различни периоди. Строежът на този музей започва през 1960 г., като през 1971 г. завършва строежа на всички зали. Посещението на музея ще Ви струва точно 6 евро.

Една от най-големите православни базилики в Солун е църквата Свети Димитър. В нея в сребърен ковчег се помещават и мощите на светеца – покровител на града. Според някои източници църквата е построена през 313 г. Сегашния си вид църквата придобива след пълна реставрация през 1948 г.

Освен посочените по-горе забележителности си заслужава да посетите и Ротондата - Свети Георги, Арката на Галерий, Милос, Олимпийския музей, както и музея на фотографията.

Можете да разгледате нашето новогодишно предложение за Солун.


публикувана на 08.10.2015 23:44