Застраховки

Медицински застраховки за пътуване в чужбина
 

 

Медицинска застраховка за пътуване в чужбина може да закупите в

офиса на Академик Травел-България ООД.
Гр.София 1303; ж-к „Зона Б-5” бл.9 ет. 1 ап.1-А
Тел.(02)412 0070
Мобилен: 0878 211 327; 0878 697 337
 

Трябва ли ми застраховка?

 
Откакто България е член на Европейския съюз, сключването на медицинска застраховка при пътуване в държавите-членки вече не е задължително. Достатъчно е да носите своята европейска здравноосигурителна карта /ЕЗОК/. Това е документ, с който доказвате, че сте си плащали редовно здравноосигурителните вноски и имате право на „безплатно” медицинско обслужване.  Доколко е безплатно здравното обслужване в България няма да коментираме, но направихме проучване можете ли да разчитате на ЕЗОК в европейските държави. Оказа се, че системата на ЕЗОК е много рискова и съществува реална опасност да платите сериозна сума, ако се наложи да ползвате медицински услуги в някоя от европейските държави. Причините са следните:
 
»    ЕЗОК не важи за следните европейски държави: Лихтенщайн, Швейцария,  Норвегия, Исландия.

»    Притежателят на ЕЗОК може да получи медицинска помощ само в здравно заведение или при лекар, които работят или имат договор с местната здравноосигурителна институция. Проблемът тук е, че няма как да знаете дали лекарят/ болницата, където отивате имат договор с тяхната здравна каса. Ако случаят е спешен, нямате време и да търсите подходящата болница. Да не говорим какво става, ако не говорите местния език. Ако ви е оказана медицинска помощ в болница без договор с тяхната здравна каса, си плащате за лечението и не ви се възстановява нищо.

»    ЕЗОК покрива само спешна и неотложна помощ, която се простира до отстраняване на непосредствената опасност за живота и здравето на пациента. В повечето случаи след отстраняването на "непосредствената опасност", следват редица процедури или се налага оставането на пациента в болница, докато е в състояние да се върне в страната си. Тези услуги не се покриват от ЕЗОК, освен ако нашата здравна каса предварително не се съгласи да ги покрие за конкретния случай /познайте как може да стане това при нашата бюрокрация/
 
»    Дори нашата здравна каса да се съгласи да покрие извънболнична и/ или амбулаторна помощ за състояния, които не представляват опасност за живота на пациента, той плаща за извършените му услуги на място. След завръщането му в България нашата каса му възстановява тази част от сумата, която би платила за същата услуга на територията на Република България. Всичко това е хубаво, но като се има предвид разликата в цените на медицинските услуги в България и чужбина (между 10 и 30 пъти за по-обикновените услуги), сумата, оставаща за сметка на пациента, може да бъде много сериозна.

»    ЕЗОК не включва медицинско репатриране и репатриране на тленни останки. Това е нещо, което хората често пренебрегват, защото не знаят какви са цените на специализиран транспорт до България. Например при по-тежки счупвания или състояния, които налагат придружаващ лекар, един обикновен полет от Германия или Франция може спокойно да струва 7-8 хиляди евро и въпреки това да е по-добрия избор, защото стойността на лечението там е 30-40 хил. евро

»    ЕЗОК не включва спешна стоматологична помощ. Тук коментар не е необходим. Всички знаят, че ако се наложи ходене до зъболекар, то не може да се отлага, а цените на тези услуги в Европа са направо космически.
 
Предвид всички тези фактори е добре да не разчитате само на европейската си здравноосигурителна карта. Медицинската застраховка ви дава предимството и сигурността предварително да знаете какво ви се покрива и до колко пари. При това вече всички стандартни застраховки включват и услугата „Assistance”, което означава, че няма да се налага вие да платите на място, а парите допълнително да ви се възстановяват. Сумата за ползваните медицински услуги се покрива директно от застрахователя.
 
 
 
 
Медицинските застраховки, които предлагаме, са за различни застрахователните суми и условията, така че лесно можете да изберете най-изгодната за вас. И да сте сигурни, че с  10-20 лева ще избегнете риска да се разделите с няколко хиляди евро.
 
 
 
ЗАСТРАХОВКА “ПОМОЩ ПРИ ПЪТУВАНЕ В ЧУЖБИНА"
 (код 1806)
 
 
 “МЕДИЦИНСКА ЗАСТРАХОВКА ЗА ЧУЖДЕНЦИ В БЪЛГАРИЯ”
 
 
 ЗАСТРАХОВКА „ОТМЯНА НА ПЪТУВАНЕ"
(КОД 153)