ФОРУМ МАРОКО
03 май 2021 - 11 май 2021 

 

03.05.2021 Първи ден (понеделник) – Среща на летище София в 12:05 Терминал 2. Излитане за Франкфурт в 14:05. Кацане в 15:30. Време за връзка 1:25 часа. Излитане в 22:05. Пристигане в Казабланка в 0:40 на 04.05. Трансфер. Настаняване в хотел Hôtel Les Saisons **** http://www.hotellessaisonsmaroc.ma/. Нощувка.

04.05.2021 Втори ден (вторник) – Закуска. Около 09:30 – среща с местния екскурзовод за разглеждане забележителностите на Казабланка с екскурзовод – джамията "Хасан II", пл. "Мохамед V" и площада на Обединените нации, пазарът, кварталите “Хабус” и "Анфа”, разходка по крайбрежието. Свободно време. Вечеря. Нощувка

05.05.2021 Трети ден (сряда) - Закуска. В 09:30 посещение на Centre Hospitalier Universitarie Ibnou Rochd. Свободно време. 15:00 Отпътуване за Рабат. Посещение на кулата Хасан, мавзолеят на Мохамед V, Медината (традиционен арабски квартал, обкръжен със стени, в северно-африканските страни). Привечер – настаняване в хотел Majliss Hotel**** http://www.majlisshotel.ma/ . Вечеря и нощувка.

06.05.2021  Четвърти ден (четвъртък) - Закуска. Отпътуване за Фес. По пътя – разглеждане на останките на римския град Волубилис, включени в Списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО. Продължаване към Мекнес, известен в миналото като "Мароканския Версай" и основан в края на 17 в. от владетеля Мулей Исмаил. Екскурзоводска програма в Мекнес, включваща разглеждане на най-запазената в Мароко порта "Баб Мансур", кралските конюшни, старата медина. Отпътуване за Фес, считан за най-древния културен и духовен център на Мароко. Настаняване в хотел  Hôtel Volubilis **** http://www.hotelsatlas.com/index.php/fr/villes/fes/atlas-volubilis-fes.
Екскурзоводска програма във Фес – старинния квартал Медина, включена в списъка на ЮНЕСКО, джамията "Карауин", фонтана "Нежарин", ислямското училище Медерса. Разходка из старинния занаятчийски кватрал. Вечеря и нощувка.

07.05.2021  Пети ден (петък) – Закуска. Отпътуване за Маракеш през Атласките планини. Маршрутът минава покрай берберското селище Имузер дю Кандер и очарователния ски курорт Ифран, разположен на 1700 м н.в. Към обяд пристигане в Бени-Мелал. Настаняване в хотел  Hotel Ouzoud **** http://www.hotel-benimellal-ouzoud.com/fr/  . Вечеря. Нощувка. 

08.05.2021  Шести ден (събота) – Закуска. Отпътуване за Маракеш. Настаняване в хотел Dellarosa Hotel Suites & Spa****.   http://www.dellarosa-marrakech.com/
Разглеждане забележителностите на Маракеш – гробницата на Саадин, джамията Котубия, дворецът "Бахия", градините "Менара". Следобед – разходка из традиционния арабски "сук" с тесни виещи се улички и площада "Джема Ел Фна", където на всеки ъгъл ще срещнете жонгльори, фокусници, дресьори на змии, акробати.  Вечеря с програма в ресторант "Chez Ali" – включена в цената (шоу с камили и коне, фолклорни танци и бели денс).  Завръщане в хотела. Вечеря. Нощувка. 

09.05.2021  Седми ден (неделя) Закуска. Свободно време в Маракеш. След обяд – отпътуване за Казабланка.  Настаняване в Hôtel Les Saisons ****. Вечеря. Нощувка. 

10.05.2021  Осми ден (понеделник)  – Закуска. Посещение на  Плажът Корниш. Свободно време. Вечеря. Трансфер до летището.

11.05.2021 Девети ден (вторник)  – 22:45 Излитане за Франкфурт. 7:10 Кацане на летище Франкфурт. Време за връзка 2:30 часа. 09:40 Излитане за София. Кацане в София Терминал 2 в 12:50
 
Програмата е девет дневна и включва:
- 3 нощувки със закуски и вечери в Казабланка
- 1 нощувка със закуска и вечеря в Рабат,
- 1 нощувка със закуска и вечеря във Фес,
- 1 нощувка със закуска и вечеря във Бени-Мелал
- 1 нощувка със закуска и вечеря в Маракеш,
- посещение на болница в Казабланка,
- богата екскурзоводска програма в Казабланка, Рабат, Мекнес, Фес и Маракеш,
- трансфери.
- Лети се с авиокомпания „Луфтханза”.

 
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
За страните от Европейския съюз Ви е необходима валидна лична карта. Необходими са и медицинска застраховка и съответната изискуема сума дневни пари. Няма други специфични медицински и здравни изисквания.  За лица под 18 г., пътуващи непридружени от родителите си, се изисква нотариално заверено родителско разрешение детето да напусне страната.
 
Казабланка
Джамията Хасан II
Джамията Хасан II е сред първите неща, които трябва да видите в Казабланка. За много хора тя е символът на града. Това е най-високата джамия в Мароко и втората по големина в света след тази в Саудитска Арабия. Но челните позиции в класациите не свършват дотук, защото и минарето й е първенец в света, то е високо цели 200 м. Това е и една от най-модерните джамии - оборудвана е с подово отопление. Самата сградата може да побере близо 25 000 души. Сградата може да бъде видяна от почти всеки край на града и е, със сигурност, едно от нещата, за които ще си спомняте дори години след посещението си в Казабланка. За разлика от други храмове, тук можете да влезете дори и да не изповядвате исляма
Rick’s Café
Ако и вие, както мен, когато чуете Казабланка, първо мислите за един от любимите си филми, то трябва да си спомняте за Rick’s Café. Кафенето, идентично с това във филма, е построено в Стария град на Казабланка.
Медината 
Старият град на Казабланка може да ви предложи много. Малките тесни улички, типичните малки къщи, боядисани в различни цветове, мъжете, пушещи наргиле, и автентичните дюкяни се крият в стария град Медина.Това е мястото, където можете да се гмурнете в живота на местните, да опитате нещата, които те ядат и пият, да пазарувате в същите магазини… да видите как живеят те!
Плажът Корниш
Корниш е плажната ивица, където Казабланка се среща с Атлантическия океан. Мястото е идеално за плуване, събиране на тен и плажни разходки. Тук има много луксозни хотели, кафенета, ресторанти и кипящ нощен живот.
Катедралата Сакре Кьор
Катедралата е построена през 1930 г. Това е архитектурен шедьовър, комбиниращ марокански и европейски стил. Бялата величествена сграда е била използвана за училище, а днес е културен център.
Площадът „Мохамед V“
Това е главният площад в Казабланка. Тук се намират важни институции, като Съдебната палата, Френското консулство и сградите на редица банки. Вечер това е любимо място за разходка на местни и туристи.
Централният пазар
Централният пазар е не просто мястото, където може да купите екзотични подправки, традиционните марокански чехли, първокласен чай или шалове с всевъзможни краски, тук може да се срещнете, да говорите и да се пазарите с местните хора. Така предметът, който ще отнесете с вас вкъщи, винаги ще ви напомня за прекрасното време, прекарано в Казабланка.
 
Рабат
Рабат е разположен на мароканското крайбрежие на Атлантически океан в устието на река Боу Регрет. Столица е на кралство Мароко. Наброява около 1 млн. жители.
Град Рабат е с ясно разграничена стара и нова част. Старата, укрепена част-Касба е с преобладаващи бели къщи със синя украса по тях.Зад масивните стени на Стария град се влиза през две порти. Едната от тях –Удая е издигната през 1195 г. и представлява един от най-изящните образци на мавърска градска врата. Тук се намира Кралския дворец от 17 в., разположен сред прекрасни андалуски градини. В него пък се помещава Музея на мароканското изкуство.
В северния край на Касбата е построена платформа, откъдето се открива прекрасна гледка към пристанището и океана.
Мавзолеят на МохамедV е впечатляващ паметник от бял мрамор,посветен на султана,предвождал мароканците до получаване на независимостта от Франция.
Един от националните символи на Мароко е Кулата на Хасан. Червената каменна кула се извисява на 44 м височина. На всеки от шестте етажа има по една стая и широка рампа,която минава през вътрешността на сградата. По нея султанът е можел да се качва, яздейки.
Плажовете Еш-Шиана и Схират в Рабат са най- посещаваните.
А новият град със своите паркове и озеленени улици има френски вид. В него се намират всички чуждестранни посолства и сгради на държавни институции.
Кралският голф-клуб Дар ес Салаам, намиращ се в предградията на Рабат, е сред 50-те най-хубави съоръжения от този вид в света.
 
Фес е третият по големина град в Мароко с население от над 1 млн. души. Намира се в северозападната част на страната и е административен център на регион Фес-Булман.
Градът е най-древният императорски град в Мароко, основан по времето на Идрис II. Разделен на три части космополитния град има стара част, оградена от крепостни стени, еврейски квартал и Вил Нувел – най-новата и модерна част, създадена от французи. 
Най-известната забележителност във Фес е джамията Карауин, която с внушителните си размери може да побере до 22 000 поклоници едновременно. Тази джамия е една от най-старите в света – построена през 859 г. Емблематичен за града е старинният квартал Медина, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Маракеш
Маракеш, известен още като "розовия град", е древна столица на Мароко, а също и един от Императорските градове и градовете на 1001 нощ. Ето списък с някои от забележителностите на Маракеш:
Bab Agnaou
Bab Agnaou е една от най-внушителните и красиви порти в града. Намира се в Медината, или "стария град", в близост до Bab Errob, и води към Гробницата на Саадитите (Saadian Tombs). Според местните легенди в миналото тук били излагани на показ главите на екзекутираните престъпници. Някога портата служела като главен вход към града, през който султаните стигали до разположения наблизо дворец.
Джамия "Бен Юсеф" (Ben Youssef Mosque)
Цялата Медина на Маракеш е организирана около тази величествена джамия, построена през XII в. в чест на един от седемте патрона на града. След реставрациите през XVI и XIX в. на практика не е останало нищо от първоначалната структура. Каменното минаре на джамията се издига на 40 м над покривите в града.
Музей "Дар Си Саид" (Dar Si-Said Museum)
В този пищен музей в един от най-красивите градове на Мароко се съхранява колекция с типичните за страната изкуства и занаяти. На приземния етаж са изложени облекла, берберски оръжия и бижута, а на първия етаж, който е издържан в испано-мавритански стил, е изложена прекрасна колекция от дърворезба.
"Мамуния" 
Хотел "Мамуния", един от най-луксозните в целия свят, бил построен през 1923 г. и напълно обновен през 1986 г. при Крал Хасан ІІ. Хотелът бил създаден през XVI в. на площ от над 13 хектара, върху които има голяма маслинова горичка, многобройни портокалови дръвчета и различни видове растения. Голям брой знаменитости, сред които Ричард Никсън, Джими Картър, Уинстън Чърчил и Орсън Уелс са отсядали в легендарния хотел.
Градините "Менара" 
В парка, който се простира върху площ от над 90 хектара, са засадени маслинови дръвчета. Той е ограден от кирпичена стена, а в центъра му има огромно изкуствено езеро от XII в. Тук е изградена първата канализационна система и система за водоподаване. В единия край на езерото се издига елегантен павилион, напълно възстановен през XIX в., чийто зелен керемиден покрив блести ослепително на залез слънце. Някога градините били използвани от кралското семейство за романтични срещи, а днес са отлично място за усамотени разходки на фона на заснежените планински върхове.
Гробницата на Саадитите (Saadian Tombs)
През 1591 г. с изграждането на първото кубе в Маракеш започва строежът на некропол,  където щели да бъдат гробниците на предците на саадитския султан Ахмад ал-Мансур. Тук още от 1557 г. били погребвани принцове от династията на Саадитите, като през XVI в. били създадени мавзолеи за тринадесет суверени. Изтънчената декорация, която хармонично се съчетава с изчистените архитектурни линии, превръща мавзолея в необикновено произведение на архитектурата. Когато Moulay Ismael поел управлението на града през 1677 г., заповядал около гробницата да се построят предпазни стени и мавзолеите били открити отново чак през 1917 г.
Bab Ahmar
Bab Ahmar, или "Червената порта", е построена от алауитите през XVIII в. и била използвана най-вече от султаните като вход към разположения наблизо дворец. Когато кралят не е в Маракеш, портата е отворена за обикновените хора и през нея се излиза на площада близо до двореца.
 

ФОРУМ МАРОКО

Нужна Ви е помощ?

Имате нужда от консултация по дадена оферта? Не се колебайте да ни потърсите по е-мейл или телефон.

Моб.тел.: +359 878 69 73 37
Моб.тел.: 
+359 886 229 992
E-mail: academic_travel@abv.bg
E-mail: academic.travel.bg@gmail.com